Verblijfsaccommodaties met rust en ruimte omringd door nieuwe natuur

Het Overveen

In 2004 opende Het Overveen van de familie Altena haar deuren. Het Overveen biedt rust en ruimte aan hun gasten in een van hun verblijfsaccommodaties. Alle voorzieningen zijn toegankelijk voor mensen met een motorische beperking, want de vakantieappartementen en de groepsaccommodatie zijn volledig aangepast

Aan de opening ging heel wat vooraf: hun gemengde boerenbedrijf in Rijssen moest in de jaren ’70 plaats maken voor woningbouw. Dus verhuisde het bedrijf naar het buitengebied. Twintig jaar later viel hun boerderij binnen een ontwikkelingsgebied voor nieuwe natuur. Voor de tweede keer verhuizen zagen ze niet zitten, want inmiddels waren Ans en Henk Altena gehecht geraakt aan hun plek. Met de keus voor een nieuwe functie voor hun boerderij: recreatie, kon dit worden voorkomen. “De functieverandering van ‘agrarisch’ naar ‘recreatie’, in combinatie met natuur, was een flinke stap, maar bood voor ons wel meer toekomstperspectief”. Nu genieten ze nog dagelijks van de mooie natuur tussen Overtoom en Middelveen. En met hen ook hun gasten, die hier in alle rust verblijven.

Het Overveen vanaf de weg

Het erf klaar maken voor de toekomst
De bestemmingswijziging naar 'recreatie' bood de familie Altena mogelijkheden voor bedrijfsuitbreiding, in tegenstelling tot de agrarische functie. Een gemakkelijk proces was het niet. Het heeft al met al zeker 12 jaar in beslag genomen. Gebiedscoördinator Gerrit Slagman van de gemeente Rijssen-Holten heeft vooral geholpen aan het begin van het proces. Hij bracht de familie in contact met een adviseur die al eerder had gewerkt met omschakeling van landbouw naar recreatie en natuur.

Het ontwikkelingsplan van Het Overveen speelde ook in op de wensen van de gemeente Rijssen-Holten. Er was waardering voor het architectonische ontwerp van de accommodatie in het groen: de natuur is doorgetrokken over de gebouwen en parkeerplaats, zodat deze worden gecamoufleerd.

Hoewel de familie Altena aanvankelijk liever had gezien dat hun agrarische bedrijf behouden kon blijven, zijn ze erg trots op wat Het Overeen in Rijssen nu geworden is.

Een hoog ambitieniveau en doorzettingsvermogen heb je wel nodig om een transformatie als deze te realiseren”
Vooraanblik van het gebouwencomplex

Kwaliteitswinst:
  • Bijzondere architectuur
  • Landschappelijke inpassing van de verblijfsaccommodatie
  • Omzetting landbouwgrond naar natuur

Project specificaties

Categorie Recreatie
Locatie Veendijk 3-4, Rijssen (gemeente Rijssen-Holten)
Eigenaar Familie Altena-Oude Lansink
Betrokken partijen Dienst Landelijk Gebied, Waterschap Vechtstromen,Staatsbosbeheer, Landinrichtingscommissie van gemeente Rijssen-Holten, gebiedscoördinator Gerrit Slagman van de gemeente Rijssen-Holten.
Architect EVE architecten te Nijverdal, en Odin Landschapsontwerpers te Nijverdal
Transformjaar medio jaren '90 - 2004
Nieuwe functie recreatiewoningen en dagactiviteiten
Meer informatie http://www.hetoverveen.nl/

Zelf aan de slag?

Heb je zelf een idee? Wil je jouw droom waarmaken en je toekomstige woning of bedrijfje realiseren in het groen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? En wat er allemaal bij komt kijken?

Ontdek hoe