Van voormalig munitieterrein naar prikkelarm zorglandgoed

Stegerveld

Als zorgcliënt wonen in een voormalige bunker. Dat kan in het bos bij Ommen, waar een voormalig munitieterrein van Defensie is omgetoverd tot ‘zorglandgoed Stegerveld’. In deze prikkelarme, natuurrijke omgeving komen 24 mensen met een ernstige autismespectrumstoornis helemaal tot rust.

“Een terrein als dit vind je niet snel,” vertelt Harrie Blankenvoort, accountmanager bij woningcorporatie De Veste, die vanaf het begin betrokken was bij het project. “De directeur van zorgorganisatie Baalderborg was op zoek naar een prikkelarme omgeving voor deze cliënten. Rond diezelfde tijd kwam dit munitieterrein vrij met daarop de afgedankte bunkers, omdat defensie deze afstootte. Dus één en één werd twee. Zo brachten we vraag en aanbod bij elkaar.”

Rustige modus
Vanwege de problematiek waarmee de zorgcliënten kampen, hebben ze veel baat bij een rustige woon- en werkomgeving. Een plek waar ze zichzelf kunnen zijn en vooral geen overlast ervaren. “Daar is dit terrein perfect voor, want het ligt behoorlijk afgelegen. Het ligt midden in het bos: de reeën en hazen lopen over het terrein. Er is geen verkeerslawaai, en alles is altijd hetzelfde. Het enige dat wisselt, is de natuur. En dat gaat in zo’n laag tempo dat de cliënten zich er goed bij voelen. Op Stegerveld komen ze in een rustige modus.”

Aandacht voor de omgeving
De transformatie naar een zorglandgoed is gebeurd met aandacht voor de omgeving en de oorsprong van het terrein. “Dat zie je bijvoorbeeld terug in de vorm van de bunkers. Die is nog steeds prominent aanwezig. De tuin is minimalistisch en het munitieterrein is nog steeds te herkennen. Pas als je binnenkomt in de bunkers zie je dat het gaat om een zorginstelling. De bunkers zijn met elkaar verbonden door grotendeels transparante gebouwen. Door deze transparantie blijft het terrein licht en is het landschap goed zichtbaar.”

Werkplaats voor houtbewerking en onderhoudswerkzaamheden

Dagbesteding
Landgoed Stegerveld wordt niet alleen gebruikt om op te wonen. “Zo is er in sommige bunkers plek gemaakt voor de dagbesteding van de cliënten, waar ze zich bezighouden met houtbewerking. Ook voeren ze onderhoudswerkzaamheden uit op het terrein. Ze doen bijvoorbeeld snoeiwerk en ruimen hout op dat afkomstig is van de dagbestedingsplek. Dat gebeurt allemaal onder begeleiding. Zo doen
de cliënten wat terug voor het landgoed; en dat is te zien. Het is echt een prachtterrein.”

De vorm van de bunkers is nog steeds prominent aanwezig”
Gemeenschappelijke ruimte in een voormalige bunker

Kwaliteitswinst

  • Behoud van omgevingskwaliteiten
  • Passende woon- en werkomgeving voor de doelgroep
  • Versterking van landschapsbeleving
  • Landschapsonderhoud
  • Fraaie, transparante inpassing van bijgebouwen

Project specificaties

Categorie Landgoederen
Locatie Coevorderweg 35e, Stegeren
Eigenaar Baalderborggroep
Betrokken partijen Woningstichting De Veste, Dienst Landelijk Gebied en Eelerwoude
Architect Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB)
Transformjaar 2018
Nieuwe functie zorglandgoed met woonverblijf en dagbesteding
Meer informatie http://www.baalderborggroep.nl/nl/news/item/26/opening-en-open-dag-zorglandgoed-stegerveld
http://www.eelerwoude.nl

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’

Ontdek hoe