Schuurwoning Olst op modelerf

Op een voormalig agrarisch erf in Olst dat geen functie meer had, is een ligboxenstal gesloopt waar een woning voor is teruggekomen. Het belangrijkste element is de nieuwe woning waarbij de uitstraling van een schuur is nagebootst. Bewoner Jantine Schinkelshoek: “Zo’n uitstraling past het beste in dit buitengebied.”

Schinkelshoek en haar man waren al in een vroeg stadium betrokken bij de plannen voor het erf. Ze werkten namelijk voor Eelerwoude, het bedrijf dat de plannen maakte. “We zagen dat het erf aan het verpauperen was, dus besloten we er een woonbestemming aan te geven. Uiteindelijk besloten we het zelf te kopen. We kwamen er op professionele manier mee in aanraking, maar hebben het privé uitgewerkt.”

Landelijke uitstraling
Het belangrijkste onderdeel van de plannen was het bouwen van de schuurwoning. Het erf moest de uitstraling hebben van een agrarisch erf. “De woning heeft daarom geen stedelijke uitstraling en volume gekregen, maar juist die van een schuur of stal. Ook was het de bedoeling dat het huis niet veel impact op het landschap zou hebben. Dat is te zien aan onder andere het rustige kleurgebruik in de muren. De planten er omheen leggen de verbinding tussen de woning en het landschap, waardoor de woning opgaat in de omgeving.” Ook het landschap is opnieuw aangelegd. “Zo is er inheemse vegetatie geplant, en ook een boomgaard en een 500 meter lange heg. Het is een mooi stuk land dat veel betekent voor de biodiversiteit.”

De schuurwoning van dichtbij

Alleen de beplanting moet nog
De familie woont al enige tijd in de schuurwoning. “Op het moment zijn we bezig met het op orde maken van het landschap rondom de woning. Zo moet er nog een moestuin worden aangelegd en wild-akkermengsel worden gezaaid. In het najaar van 2019 start het laatste onderdeel, de binnentuin. Het is echt een modelerf geworden.”

De woning gaat op in de omgeving”

Kwaliteitswinst

  • Van pauper naar modelerf
  • Nieuwe woning in Sallandse kapschuurstijl
  • Aanplant inheemse vegetatie
  • Aanleg boomgaard
  • Versterking van de biodiversiteit

Project specificaties

Categorie Wonen en Rood voor Rood
Locatie Hengforderweg, Olst
Eigenaar familie Schinkelshoek
Betrokken partijen Eelerwoude, Stichting IJssellandschap
Architect maas architecten architectuur en interieur
Transformjaar 2018
Nieuwe functie Wonen
Meer informatie http://www.maasarchitecten.nl/projecten/woonhuis-olst/
http://www.eelerwoude.nl/

Zelf aan de slag?

Een eigen droom? Idee? En dan ook nog de ‘drive’ om het te realiseren? 
Hoe je zelf aan de slag kunt. Waar je rekening mee moet houden / Wat je moet weten. Welke (hulp)middelen je daarvoor nodig hebt . Wie je in ieder geval moet benaderen. Wie je daarnaast nog meer om advies kunt vragen… lees je allemaal op de pagina ‘Zelf aan de slag’.

Ontdek hoe